Een Franse maaltijd wordt meestal geopend met een soep. En de Fransen hebben er nog al wat varianten van: soep was van oorsprong een belangrijk onderdeel van de maaltijd en werd met brood gegeten. Sommige soepen zijn zo heerlijk dat ze internationaal bekend zijn geworden, en behoren nu tot de vaste onderdelen op de Franse menukaart.

Uiensoep

Dé Franse soep. Uienringen worden bestrooid met bloem en heel langzaam gefruit in boter. Dat karameliseert de suiker in de uien en zorgt voor de diepe aardse smaak. Daarna worden de uien langzaam gekookt in bouillon en tenslotte met een dikke laag kaas overdekt, die snel in de oven gegratineerd wordt. Een nederig gerecht dat toch geschikt is voor een koning.

Velouté met kaas

Een zacht soepje op basis van gefruite selderij en kaas. De selderij wordt gepureerd met bouillon, waarna er kaas in wordt gesmolten. Haal de soep van het vuur. Als die niet meer kookt kan je er een losgeklopt mengsel van room en eidooier doorheen roeren, waardoor de soep een fluweelachtige textuur krijgt. Serveer de velouté direct.

Bouillabaisse

Een rijke vissoep uit Zuid-Frankrijk. Het fijne is dat je bijna alle zeedieren die beschikbaar zijn erin kan verwerken. Eerst worden wortel, ui en selderij gefruit met tomatenpuree, knoflook en anijs en andere kruiden. Er wordt bouillon toegevoegd, waarin vis, schaal- en schelpdieren worden gestoofd. Deze krachtige soep wordt dan geserveerd met een zogenaamde rouille van mayonaise, knoflook en yoghurt die frisheid aan het geheel geeft.

Vichysoisse

Eigenlijk is deze koude soep ontstaan in Amerika, maar het wordt toch beschouwd als Frans cultureel erfgoed. Fijngesneden prei, aardappelblokjes, ui en knoflook worden even aangefruit en daarna gaargekookt in melk met kruiden. Dit mengsel wordt dan gepureerd, waarna er slagroom aan toegevoegd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *