De Fransen kunnen weinig dingen zo goed als koken. Hun keuken is eeuwenlang verfijnd, verbeterd en aangevuld met nieuwe ingrediënten en bereidingswijzen. Het is internationaal één van de populairste keukens. En het is dan ook niet zo vreemd dat Franse hoofdgerechten, of lokale bewerkingen, in veel landen prominent op de kaart van restaurants prijken.

Dat geldt zeker voor Nederland, waar de Franse keuken in de 19e eeuw de Hollandse pot bijna verving – bij de welgestelden op tafel, in ieder geval. Deze gerechten zijn verfijnd, royaal en gebruiken toch ingrediënten die in ons land goed te krijgen zijn. Doe inspiratie op met deze klassieke hoofdgerechten uit La cuisine Française!

Boeuf Bourguignonne

Van oorsprong boerenvoedsel, nu een nationaal gerecht in Frankrijk. Het is rundvlees dat overstoven wordt met bloem en in spekvet gebakken wordt tot het bruin is. Daarna wordt het vlees langzaam gaargestoofd in een goede rode wijn en bouillon. Wortels en champignons worden meegestoofd, en uien, knoflook en verse kruiden brengen het geheel op smaak. Deze gulle stoofpot is perfect met aardappels en doperwtjes.

Canard confit

De bereidingswijze van deze eendenbouten maakt ze lang houdbaar en verrukkelijk. In Nederland is kant en klare canard confit te kopen in grote blikken, maar het is goed mogelijk dit vleesgerecht zelf te bereiden. Het mag ook met kippenpoten – maar laat het de Fransen niet horen!

Pekel de poten met zout en kruiden en laat het geheel een paar dagen inwerken. Braad de poten dan zachtjes in een overmaat eenden- of ganzenvet. Na een uur worden de poten geserveerd. Maar ze kunnen ook met vet en al in een steriele pot worden gedaan en dan maandenlang in de koelkast worden bewaard.

Pommes des terre Dauphinoise

Misschien wel het lekkerste gerecht uit de Franse keuken: gegratineerde aardappelen. Snijd geschilde aardappelen in zeer dunne plakjes. Leg ze laagje voor laagje in een ingevette bakvorm, en strooi er telkens zout en peper over. Giet tenslotte kookroom met geperste knoflook erdoor over de aardappelen, en leg er klontjes roomboter over. Geraspte gruyèrekaas mag ook, maar is niet traditioneel. De Pommes des terre Dauphinoise worden een uur lang op 220 graden in de oven gebakken en kunnen bij elk gerecht geserveerd worden.

Cassoulet

Niet persé een gerecht van restaurantkwaliteit, maar lekker genoeg om eens te proberen. Cassoulet is een gerecht uit Zuid-Frankrijk van bonen en vlees. Dat vlees kan van alles zijn: varkensschenkel, lamsvlees, kip, of wat je verder maar wil gebruiken. Eerst trek je een bouillon van het vlees, spekzwoerd, ui en kruiden. Dan vul je een ovenschaal of braadpan met het vlees, gekookte (witte) bonen, en in eendenvet gefruite ui en knoflook. Giet het geheel onder met de bouillon, gaar het, en voeg Franse worst toe. Heel vet, rijk en smaakvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *