Je hebt vast weleens een afbeelding van voedsel gezien waarbij het water je in de mond liep: heerlijk ogend voedsel dat op een schitterende manier werd gepresenteerd en gefotografeerd. Op zich is het al een hele kunst om een foto van voedsel te maken waarbij de kijker ook gelijk trek krijgt in de afgebeelde etenswaren. We hebben het hier echter niet over de afbeeldingen die op de menukaart van een restaurant staan, zodat de gast kan zien wat hij of zij bestelt. Dat zijn immers niet de mooiste foto’s en dienen vooral om duidelijkheid te scheppen over het menu.

Voedselkunst

Wat we hier bedoelen zijn de schitterende foto’s die je bijvoorbeeld op een poster van BGA ziet: prachtige afbeeldingen van ingrediënten of gerechten die een lust voor het oog zijn en daarom heel geschikt om aan de muur te hangen. Natuurlijk kun je zelf ook foto’s van voedsel maken en ze in een stijlvolle lijst – ook verkrijgbaar bij BGA – doen om ze vervolgens aan de wand in de keuken of in de eetkamer te hangen. Een geslaagde foto van voedsel wordt tegenwoordig als een vorm van kunst beschouwd en kan jouw leefruimte net even die extra uitstraling geven. Een mooi gedekte tafel maakt de sfeer compleet. Het is dan net alsof je je in een drie sterrenrestaurant bevindt.

Het is echter niet altijd even makkelijk om een fraaie voedselfoto te maken. Soms ziet het gerecht er op het bord heel smakelijk uit, maar komt het niet goed over op de foto. De volgende tips kunnen je misschien helpen om schitterende foto’s van etenswaren te maken.

Het licht

Tijdens het fotografen van voedsel kun je het best gebruikmaken van natuurlijk zacht licht. Gebruik liever geen flitslicht of fel zonlicht. Met een softbox of lichttent kun je het aanwezige licht ook zachter maken. Indirect licht is beter dan direct licht.

Oog voor details

Let altijd op de details. Zorg ervoor dat er geen ontsierende spatjes op het bord voorkomen, dat het glaswerk schoon is en dat het servet keurig gestreken is. Ook de styling is belangrijk. Maak op je gemak het te fotograferen onderwerp in orde voordat je aan de slag gaat. Maak desnoods eerst een paar proeffoto’s.

Trigger de smaakpapillen

Voedsel ziet er vaak nog aantrekkelijker uit wanneer het klaar is om gegeten te worden, zoals een taart waarvan al een punt afgesneden is of een stuk chocolade dat aangebroken is. Kijkers krijgen dan het gevoel dat ze het zo kunnen pakken. Natuurlijk moet het totaalplaatje er nog wel appetijtelijk uit blijven zien. Dus ergens een hap van nemen is geen optie. Let ook op de kleursamenstelling en de omgeving. Soms kan een andere achtergrond of vanuit een ander hoek fotograferen een enorm verschil maken. Een beetje water of olie over het voedsel sprenkelen kan het voedsel nog aantrekkelijker maken, maar gebruik nooit te veel en besprenkel enkel het voedsel.

De foto maken

Gebruik een statief om de foto te maken, dan hoef je ook niet uit te wijken naar een hogere ISO-waarde. Maak de foto van heel dichtbij, misschien moet je daarvoor een macro objectief gebruiken. Maak bovendien gebruik van scherptediepte. Met bijvoorbeeld een onscherpe achtergrond springt het voedsel er mooi uit. Zorg dus voor een mooi contrast: het resultaat zal verbluffend zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *