De Belgische keuken bevat veel gerechten die aangepast zijn uit de Franse cuisine. Toch kent de keuken meer dan voldoende unieke gerechten.

Mosselen met frieten

Verse mosselen van de Vlaamse zeekust worden gestoofd met bier en ui en geserveerd met de grote Vlaamse frieten die tot het nationaal volksvoedsel behoren. Je dient zelf de sappige weekdieren nog uit hun schelp te vissen!

Stoverij

Vlaamse stoverij (carbonade flamande in het Frans) is rund- of paardenvlees dat erg langzaam op een laag vuurtje klaargemaakt wordt. Vaste ingrediënten zijn mosterd, brood, uien en donker bier. Stoverij wordt vaak over of naast de frieten opgediend>

Waterzooi

Wat moet je je voorstellen bij een gerecht met zo’n naam? Waterzooi is afkomstig uit Gent, en ‘zooi’ betekent eigenlijk ‘ gekookt’. In dit geval wordt kip of vis gaargekookt met room, groenten en aardappelen. Het resultaat is een stoofgerecht of dikke soep die met brood wordt geserveerd.

Gehaktballen met krieken

De Belgen gebruiken graag fruit in hun gerechten, en dit is een goed voorbeeld. Lekker kruidige gehaktballetjes worden geserveerd met een saus van krieken (kersen) en geserveerd met vers bruin brood. De hartige vleesballetjes vormen een perfect contrast met de zoetzure vruchtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *