Franse toetjes lijken op Nederlandse toetjes, maar zijn meestal een stukje eleganter. De Fransen beheersen de kunst om met de eenvoudige ingrediënten van fruit, meel, zuivel en suiker iets werkelijk verrukkelijks op tafel te zetten. Doe hier wat inspiratie op voor een extra lekkere afsluiter van de maaltijd met de volgende Franse toetjes. Leuk voor de feestdagen, maar ook een geweldige laatste gang van een echte Franse maaltijd!

Tarte tatin

Een heel eenvoudige appeltaart die door gekarameliseerde suiker extra lekker wordt. Eerst wordt karamel gemaakt door suiker in een beetje water te verhitten en het door te koken totdat er een vast, lichtbruin mengsel is ontstaan. Appelpartjes worden met karamel in een vorm gedaan en bedekt met plakjes bladerdeeg. De taart wordt dan 45 minuten lang in de oven gebakken en omgekeerd voordat hij geserveerd wordt. Zoet, rijk en verslavend.

Mousse au chocolat

Je hebt geen echte chocolademousse geproefd tot je de variant uit de Franse keuken hebt geprobeerd. Bij dit gerecht smelt je veel pure chocolade au bain-marie samen met slagroom en vanillesuiker, waarna je er eigeel aan toevoegt. Ondertussen klop je in een heel schone kom eiwitten zo stijf mogelijk. Klop de eiwitten in delen door het chocolademengsel. Laat het geheel een paar uur opstijven in de koelkast en geniet van de intense perfectie van deze mousse.

Peche Melba

Dit is een zomers gerecht met perziken, in 1893 door een Franse chef bedacht en vernoemd naar een populaire operazangeres uit die tijd. De perziken worden een paar minuten licht gepocheerd in water met suiker, waarna het water wordt ingekookt tot een siroop. Die siroop wordt met verse frambozen gepureerd tot saus. De perziken worden dan eenvoudigweg opgediend met vanille-ijs en de frambozensaus. Een takje munt mag niet ontbreken.

Clafoutis

Een taartje met fruit – elk soort fruit kan er in principe in verwerkt worden. Kersen zijn een favoriet, maar aardbeien en bosbessen geven ook een geweldig resultaat. Hak het fruit desgewenst in stukjes en leg het op de bodem van een ingevette bakvorm. Klop melk, room, bloem, eieren en suiker door elkaar heen en giet het over het fruit. Bak dit toetje dan een uur lang in de oven, draai het om en serveer het met poedersuiker. Heerlijk vullend en vol met vitamines uit het verse fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *